«Я – висловлювання» як попередження конфлікту

Продовжуючи тему спілкування, встановлення і розвитку контактів між людьми, пропоную вам техніку, яку використовую сама. Прийміть за правило – повідомляти людині про свої побажання, зберігаючи атмосферу довіри і товариства.

Техніка «Я-висловлювання»

Техніка «Я-висловлювання» – з одного боку дуже проста, а з іншого – не так часто використовується в мові конструкція. Чому? Можливо, через те, що про цю техніку не всі знають. Розберемося, що до чого. «Я-висловлювання» передає іншій людині ваше безоцінне ставлення до певного предмета, події, ситуації.  

Алгоритм «Я-висловлювання»

  • Об’єктивно описати події, ситуацію без експресії, що викликає напругу («Коли я бачу, що…», «Коли це відбувається…»)
  • Описати свою реакцію, точно назвати своє почуття у цій ситуації («Я відчуваю…», «Я не знаю, як реагувати…»)
  • Пояснити причини цього почуття та висловити свої побажання («Бо я не люблю…», «Мені хотілося б…»)
  • Представити якомога більше альтернативних варіантів («Наступного разу зроби…»)
  • Надати додаткову інформацію партнеру щодо проблеми (пояснення)
 

Формула: Ситуація + Я-почуття + Пояснення ?

  • Приклади: Ти-висловлювання» замінюємо на / «Я-висловлювання»
1) Ти ніколи мене не слухаєш! /Коли я бачу, що ти не слухаєш мене, мені неприємно, я ж говорю важливі речі. Будь ласка, будь уважніше до того, що я говорю. 2) Що ти весь час розмовляєш паралельно зі мною? / Мені важко говорити, коли хтось ще розмовляє одночасно зі мною. Якщо ти маєш питання — задай його. 3) Вічно ти хамиш! / Коли ти некоректно розмовляєш зі мною, я дратуюся і не хочу більше з тобою спілкуватися. Думаю, ти можеш бути більш поважним до мене. У свою чергу, постараюся бути більш терпимою. 4) Ти завжди жахливо поводишся! / У цій ситуації ти поводився некрасиво. Мене ображає така поведінка. Ти вмієш бути іншим, тому, будь ласка, наступного разу будь більш стриманий 5) Ти завжди без попиту береш журнал зі столу! / Коли з мого столу без попиту беруть речі, мені неприємно. Можливо, я хочу з ним попрацювати найближчим часом. Тому я не проти, щоб ти брав журнал, тільки спитай мене, чи можна це зробити. Все просто! Використовуйте на здоров’я!