День захисника України – історія та сучасність

Незабаром День захисника України та День Українського козацтва, який святкуємо 14 жовтня. Чи цікаво вам дізнатись про історію виникнення свята? Чи відзначали це свято минулого року? А позаминулого? А можливо, його відзначали ваші прабабусі і прадідусі, а потім забули про нього? Давайте дізнаємося, коли виникло це свято і чому ми відзначаємо його саме 14 жовтня, а також визначимо, хто був захисниками України у давнину і хто захищає нашу Батьківщину сьогодні.  

Перші захисники української землі

Першими захисниками української землі були козаки. Відправляючись у похід, козаки брали із собою кетяги калини, які нагадували їм про рідну домівку і давали сили. Вони були сильні, хоробрі, відважні, сміливі, розумні, добрі. Вони захищали нашу рідну землю – Україну. То що ж це за свято – День захисника України? Як воно виникло? Хто і чому вирішив, що воно так потрібно Україні? 14 жовтня – свято Покрови, День українського козацтва і День захисника України. У минулому українського народу було таке неповторне і легендарне явище, як Запорізька Січ. Ми можемо пишатися тим, що Україна ніколи не поневолювала інші народи, а вміло захищала себе від ворогів. Був час, коли всю нашу землю загарбали і поділили між собою сусідні держави. Нестерпно було жити українському народу в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи. Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ. Для українського народу козаки-запорожці були і залишаються уособленням кращих людських якостей і виразником незламного національного духу, прикладом для наступних борців за незалежність України.  

Коли виникло свято 14 жовтня?

14 жовтня 2014 року було підписано Указ, яким в Україні встановлено державне свято – День захисника України, що відзначатиметься щорічно. Також 14 жовтня ми відзначаємо величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, і вважали її своєю заступницею. Тому сьогодні свято Покрови почало відзначатися ще і як День Українського козацтва.  

Сучасні захисники України

А ви знаете, хто захищає Україну зараз? Представникі різних професій є захисниками нашої держави. Ми дякуємо всім нашим захисникам! Викладачі та вихованці нашого Центру вирішили підтримати наших захисників. Вихованці виготовили цікаві та приємні подарункі, які були відправлені захисникам України. Дякуємо всім, хто підтримав проєкт та долучився до доброї справи. Всі, всі роботи дітей гарно оформлено в окремих пакетах та упаковано в коробку. Дивіться невеличке відео про нашу чудову роботу. Не всі дитячі роботи в цьому фотозвіті, але всі-всі дитячі подарунки отримають наші воїни. Щиро дякуємо.