Як пережити карантин без шкоди для емоційного стану?

Карантин для багатьох став, певним чином, стресовим фактором. Адже, ситуація є новою і мало прогнозованою, що примушує організм мобілізуватись задля виживання. Стрес  не завжди є шкідливим, у більшості ситуацій, він допомагає адаптуватись до нових умов. Що варто усвідомити, щоб легше пережити карантин і використати його на свою користь?
  1. Будь-яка ситуація, в тому числі карантин, не є вічною і обов’язково закінчиться;
  2. Вплив різних подій на психологічний стан визначаємо ми самі через своє ставлення до них. Незважаючи на багато негативних сторін, карантин привніс у наше життя і багато позитивного. Для прикладу назву те, що більшість людей вийшли з зони комфорту, вдосконалили або здобули нові навички, проявили творчість. Навіть такий негативний момент як конфлікти в сім’ї проявив те, що ми могли не помічати у стосунках з близькими, а тепер маємо можливість їх покращити. Тому, корисно дивитись на дві сторони медалі, а не тільки на одну.
  3. Сила волі та стійкість формуються не в сприятливих умовах, а саме в складних, незвичних;
  4. Досвід, пережитий зараз, дає нам цінні життєві  знання,  які можуть знадобитись у несподіваних життєвих моментах, а отже, ми вже будемо більш підготовленими до них  або й взагалі зможемо їх уникнути.
Корисним буде сісти на хвилинку і задуматись: а чому мене навчив карантин? Які навички я отримав (-ла)? В яких ситуаціях я можу їх застосувати в майбутньому? Якщо Вас цікавить тема підтримки емоційного стану Ви можете звернутись безпосередньо до мене – психолога ЦНТТМ «Сфера» Яновської М.В., а також ознайомитись з інформацією в таких публікаціях як журнал «The village» (в рубриці «знання» є багато хороших статей про психологічне здоров’я під час карантину), сторінка фейсбук  Patriot Defence/Захист Патріотів, також можете завітати на сторінку  фейсбук Уляни Супрун, де вона висвітлює дану тему у спецпроєкті «Психея». Сподіваюсь, що карантин для кожного буде не випробуванням долі, а пригодою з важливими життєвими уроками!