Як не хворіти взимку

     Із закінченням новорічних канікул розпочалося закономірне зростання захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ).  Початок зростання захворюваності пов’язаний, як і в минулі роки, з поверненням дорослих на роботу, а дітей і підлітків в дитячі садки і школи – в організованих колективах створюються ідеальні умови для поширення респіраторних інфекцій.

     Всі респіраторні вірусні інфекції мають ряд схожих ознак, що дозволяють об’єднати їх в одну групу. До цих ознак відноситься подразнення вірусом слизових оболонок дихальних шляхів (переважно верхніх) і такий набір симптомів як підвищення температури тіла, озноб, загальна слабкість, головний біль, ломота в м’язах і суглобах, нежить, закладеність носа, сухий кашель, першіння в горлі і, іноді, пронос і блювота. Тим не менш, вираженість цих проявів розрізняється залежно від конкретного виду вірусу.

     Різноманіття збудників ГРВІ сильно ускладнює специфічну профілактику і спрямоване лікування цих захворювань. По суті, вони розроблені тільки для небезпечної і тому найбільш вивченої інфекції – грипу. Від нього існують вакцини і специфічні противірусні препарати, однак і вони не є ідеальними.

   Епідемії грипу періодично охоплюють всю земну кулю, і тоді ми піддаємося загрозі зараження цим вірусом. Але грип – це не просто застуда. Ця агресивна хвороба має дуже неприємні прояви у вигляді високої температури, головного болю, сильної нежиті та кашлю. Крім того, грип загрожує нам цілим рядом небезпечних ускладнень. Щорічно у світі від грипу помирають сотні тисяч людей. Як відомо, хворобу завжди краще попередити, ніж лікувати. Розумна профілактика застудних захворювань мінімізує ймовірність зараження хвороботворними вірусами. 

   Як запобігти застуді?
  • Перед виходом на вулицю поставте собі так званий “щит” від інфекцій. Змастіть носа оксаліновою маззю чи дитячим кремом, віруси не зможуть проникнути далі у ваш організм.
  • Частіше мийте руки. Саме з допомогою рук віруси потрапляють на слизові рота і носа. А якщо ви зайшли в приміщення з вулиці, то про процедуру миття рук взагалі не варто забувати ніколи.
  • Провітрюйте приміщення. Якою б не була погода на вулиці, потрібно хоча б 2-3 рази на день провітрювати приміщення, в якому ви перебуваєте. Провітрювання та вологе прибирання зменшують кількість мікроорганізмів в повітрі, тим самим знижуючи ймовірність зараження.
  • Їжте більше свіжих овочів і фруктів, що містять вітамін С. Він допомагає зміцнити нашу імунну систему, збільшує стійкість до інфекцій, при захворюванні застудними захворюваннями сприяє швидкому одужанню.
  • Не забувайте про такий продукт як часник. Фітонциди, які містить часник, “вбивають” віруси.
  • На роботі, перш ніж пити зі своєї чашки чай або каву, обдавайте чашку окропом. Окріп нейтралізує віруси, які в неї могли потрапити.
     Сподіваємось, підготовлена інформація буде для вас корисною і ви легко і швидко уникните застуди!
     Першоджерело: Навчально-методичний центр цивільного захисту