Прийняти відмову близьких від переїзду/евакуації

Наразі це питання актуальне як ніколи. Ситуації, коли дружина, наприклад, не хоче їхати в безпечніше місце без чоловіка, або літні батьки не хочуть залишати звичний їм побут, сьогодні дуже поширені. Найкраще, що ви можете зробити в цій ситуації – спробувати аргументовано переконати людину. Для цього можна використати техніку «Квадрат Декарта». Все, що потрібно, – максимально детально й чесно відповісти на 4 питання:
  1. Що буде, якщо це станеться?
  2. Що буде, якщо це НЕ станеться?
  3. Чого НЕ буде, якщо це станеться?
  4. Чого НЕ буде, якщо це НЕ станеться?
  Це допомагає більш ясно та тверезо побачити загальну ситуацію і ухвалити виважене рішення. Якщо переконати людину переїхати чи евакуюватися не вдалося, важливо прийняти той факт, що ви не повинні відповідати за всіх людей, які вас оточують. Це просто фізично неможливо. Вони мають свою думку і право на помилку. Так, ця помилка може коштувати життя. Але, якщо ви вмовлятимете, можете зіпсувати стосунки та втратити близьких людей. Ви маєте прийняти їхнє рішення, а вони ваше – ось це й важливо проговорити.   Як впоратись з втратою:
  • Пам’ятати, що втрати – це не тільки про життя близьких. Переїзд, розставання і навіть втрата звичного розпорядку дня – це також серйозні випробування для психіки. Не потрібно знецінювати свої переживання щодо втрат чи порівнювати з втратами інших.
  • Дайте собі можливість відгорювати та оплакати свої втрати. Біль втрати може переживатись по-різному, тому важливо поставитись до себе поблажливо в цей період. Дозвольте собі переживати будь-яку реакцію. Переживання горя – це не лише сльози чи злість. Все, що ви відчуваєте – це нормально.
  • Є певні закономірності й етапи проживання горя: заперечення, гнів, компроміс, депресія і прийняття. Але не потрібно сприймати їх буквально. В кожної людини свій індивідуальний процес, далі етапи можуть повторюватись чи змішуватись. Правильно – це так, як відбувається саме у вас. 
  • Основне – це лояльне ставлення до себе в складний період. Якщо ми щось відчуваємо, то ще живі. 
 

Поради для сну під час війни: як спати під вибухами і пострілами

В умовах постійно тривоги і небезпеки для життя заснути буває непросто. Сон – базова потреба організму. Навіть під час війни ним не можна нехтувати. Заснути під частими сиренами, вибухами і обстрілами дуже непросто. До того ж страшно проспати повітряну тривогу. Розповідаємо, як можна поліпшити свій сон в такий складний час.  

Адекватно оцінюйте ситуацію

Якщо ви змушуєте себе не спати, тому що боїтеся пропустити якусь небезпеку – усвідомте, що війна може тривати довго, а нервове виснаження через нестачу сну вам не допоможе. Дозвольте собі спати без докорів сумління. 

“Ні” новинам

Перед сном закрийте всі новинні сайти і вимкніть телевізор. Погані новини вас стривожать і тільки нашкодять, адже ви не можете ні на що вплинути. У воєнний час всім хочеться бути в курсі подій, але це точно не піде на користь вашому сну.

Якщо заснути не вдається – відпочивайте

Якщо заснути не виходить – не діставайте телефон і не відволікайтеся на інші справи. Лежіть з закритими очима і постарайтеся розслабитися. Такий відпочинок допоможе мозку трохи розслабитися.

Пийте заспокійливі препарати

Пити будь-які ліки без призначення лікаря дуже небезпечно – вдавайтеся до цього тільки в крайніх випадках. Найбезпечніше приймати заспокійливі на рослинній основі: новопассит, настоянки валеріани, півонії або м’яти, персен. Не перевищуйте зазначене в інструкції дозування!

Забезпечте максимальну звукоізоляцію

Застроміть навушники у вуха, накрийте голову шарфом або капюшоном – максимально заглушіть навколишні звуки.

Спіть по черзі

Якщо ви живете в небезпечному регіоні і боїтеся проспати повітряну тривогу – спите по черзі зі своїми близькими. Тоді хтось точно попередить інших про небезпеку.

Обіймати

Обійміть уві сні близьку людину, дитину, іграшку або подушку. Тактильний контакт допоможе заспокоїтися і трохи зняти стрес.