Умови проведення виставки-конкурса науково-технічної та декоративно – ужиткової  творчості в ЦНТТМ “Сфера”

20-29 травня 2021 року в Центрі науково-технічної творчості молоді «СФЕРА» відбудеться виставка – конкурс науково-технічної та декоративно – ужиткової  творчості. Запрошуються до участі вихованці  Сфери та всі, хто займається творчістю самостійно, або в гуртках закладів освіти. Експонати та конкурсні роботи необхідно підготувати та здати до 19 травня включно.  
УМОВИ

проведення виставки-конкурсу науково-технічної та

декоративно-ужиткової творчості

 
  1. Мета виставки-конкурсу:
– підведення підсумків  роботи гуртків Центру за рік; – підтримка та розвиток  науково-технічної та декоративно-ужиткової творчості серед учнівської молоді; – пропаганда та популяризація досягнень дитячих колективів з науково-технічної, пошуково-конструкторської, дослідницької діяльності, раціоналізації та  винахідництва  а також декоративно-ужиткової творчості; – залучення учнівської молоді до різноманітних напрямків науково-технічної та декоративно-ужиткової творчості.  
  1. Час і місце проведення виставки-конкурсу:
Виставка – конкурс  проводиться на базі Центру науково-технічної творчості молоді “Сфера” (проспект Героїв Сталінграда, 18)  з  20 травня по 29 травня 2021 року. Експонати приймаються  до 19 травня включно.  
  1. Учасники виставки-конкурсу:
У виставці – конкурсі беруть участь вихованці Центру науково-технічної творчості молоді «СФЕРА»  Оболонського району міста Києва, а також усі, хто займається творчістю самостійно, або в гуртках закладів освіти. Вік учасників до 18 років.  
  1. Керівництво та організація виставки-конкурсу:
Загальне керівництво виставкою – конкурсом  здійснює оргкомітет, в який входять представники адміністрації Центру, зав. відділами, методисти (додаток 2). Оргкомітет формує і затверджує  склад журі виставки – конкурсу за напрямами. Оргкомітет складає програму виставки – конкурсу і організує її виконання, забезпечує відбір експонатів, підготовку місця проведення виставки, оформлення експонатів, нагородження переможців.  
  1.  Розділи виставки-конкурсу:
  2. Радіоелектроніка. Радіо – та електронні прилади оригінальної конструкції, пристрої  з  елементами мікроелектроніки.
  3. Електротехніка. Пристрої з елементами електротехніки, різного типу приставки до них. Вдосконалені блоки живлення.
  4. Технічне моделювання та конструювання. «Робот-помічник». Виготовлення рухомої або діючою моделі робота з використанням сучасних матеріалів і технологій/вторинної сировини/енергозберігаючих технологій та елементів радіоелектроніки.
Модель робота за призначенням може використовуватись в різних сферах діяльності: від домашнього помічника до складних конструкцій в виробництві, будівництві, медицині, охороні навколишнього середовища.
  1. Дизайн та декоративно-ужиткова творчість. «Робот-мрія». Виготовлення макета робота з використанням будь-яких матеріалів – паперу/тканини/деревини; з різноманітним оздобленням.
Макет робота представляє сучасний дизайнерський виріб, який зовні відображає його призначення та  може використовуватись в будь-якій галузі або побуті.
  1. Транспортні засоби. Діючі моделі, макети сучасного та екологічно-чистого транспорту.
  2. Наочні посібники. Оригінальні за конструкцією наочні посібники, пристрої, що сприяють кращому засвоєнню програмного матеріалу з основ наук у школі та раціоналізують трудові процеси в шкільних майстернях, навчальних лабораторіях, технічних гуртках.
  3. Енергозбереження та використання нетрадиційних джерел енергії. Прилади, що сприяють збереженню природних ресурсів та очищенню навколишнього середовища
  4. Екологія довкілля.  Вироби із вторинної сировини.
  5. Спортивно-технічне моделювання. Спортивно-технічні моделі всіх класів та категорій:
9.1.  –  автомодельного напрямку; 9.2.  –  авіамодельного та ракетомодельного напрямку; 9.3.  –  судномодельного напрямку;
  1. Техніка майбутнього. Фантастичні проєкти, розробки, моделі – прообрази техніки майбутнього.
  2. Ігри та іграшки з використанням елементів техніки. Зразки ігор та іграшок з технічним змістом, які відрізняються від існуючих оригінальністю задуму, новизною ігрової конструкції та художнього вирішення. Вони можуть мати різну конструктивну форму: готові, збірні та розбірні, у вигляді конструкторських наборів.
  3. Архітектура і будівництво. Макети та проекти споруд, будівель, комплексів будівель, фрагментів вулиць, міської та сільської забудови, залізниці та інше з елементами ландшафту або без них.
  4. Вироби народних ремесел. Зразки українського народного мистецтва :
13.1.    – токарні та наборні роботи по дереву; 13.2.    – художнє різьблення по дереву; 13.3.    – гончарство та художня кераміка; 13.4.    – художня вишивка; 13.5.    – бісероплетіння; 13.6.    – ляльки; 13.7.    – писанкарство. 13.8.    – декоративний розпис; 13.9     – паперопластика;
  1. Початкове технічне моделювання (вік учасників до 10 років):
14.1.   – ігри, іграшки та атракціони з використанням елементів електротехніки; 14.2.   – найпростіші  авіамоделі, ракетомоделі; автомоделі; судномоделі; 14.3.   – моделі різних діючих машин та механізмів; 14.4.   – вироби в стилі народних мистецтв; 14.5.   – сувеніри та м’яка іграшка; 14.6.   – вироби в техніці оригамі, квілінг, витинанки;
  1.  Художньо-естетична творчість (образотворче мистецтво).
  2.  Зразки одягу та аксесуарів
  3.  Конструювання зачісок ( фото ).
  4.  Визначення та нагородження переможців:
Визначаючи переможців, журі враховує якість, технічний рівень експонатів, відповідно до розділів, оригінальність, дизайн, надійність, можливість практичного використання та демонстрації. Вироби в стилі народних ремесел оцінюються за своїм зовнішнім виглядом, майстерністю виконання, відповідністю до вказаних напрямів. Переможці визначаються і нагороджуються за:
  • особисту першість ( I, II, IIIмісце по кожному розділу) серед окремих учасників виставки;
Окремі учасники – переможці виставки – конкурсу  нагороджуються дипломами відповідних ступенів та призами. Колективи-переможці нагороджуються грамотами  Центру науково-технічної творчості молоді «СФЕРА»  Оболонського району міста Києва. Кращі керівники гуртків нагороджуються грамотами Центру науково-технічної творчості молоді «СФЕРА» Оболонського району міста Києва.  
  1. Умови прийому експонатів та документація:
Додаткова інформація в каб. №15.