Поради батькам: Допомога дитині у виборі професії

Зовсім скоро, незважаючи на зовнішні перешкоди у вигляді пандемії, перед школярами постане питання остаточного прийняття рішення щодо майбутнього професійного шляху. Батьки грають значну роль у виборі професії і, на жаль, часто самі не знають як правильно діяти. Тому цю статтю я вирішила присвятити тому як батькам м’яко направляти, а не односторонньо обирати життєвий шлях дитини та нав’язувати власні погляди. Ось декілька порад батькам:
  1. Встановлення домовленості.
Насамперед, важливо сказати дитині, що вибір професії є відповідальним та важливим кроком і допомога батьків може полегшити пошук. Цим Ви покажете дитині, що Вам не байдужа її доля, а також те, що ви  не  применшуєте роль  дитини у виборі власного життя, що особливо важливо для підлітків.
  1. Нове знайомство з дитиною
Хоч батькам і здається, що вони знають про свою дитину все, але насправді це не зовсім так. В підлітковому віці тінейджери схильні більш закриватись від батьків, одночасно відкриватись у спілкуванні з друзями. Тому не буде зайвим ще раз розпитати у дитини про її мрії, бажання, погляди на життя та роботу. Це допоможе оцінити на скільки схожі чи відрізняються цінності батьків та дітей, адже для батьків ідеальна робота може виглядати як щоденна праця  в офісі з 9.00 до 18.00, тоді як для дітей – творча робота на замовлення вдома.
  1. Розширення знань про професії
Світ динамічний, з’являються нові професії відповідно до вимог часу, відповідно деякі професії застарівають і можуть через років 5 взагалі бути не потрібними.  Тому варто ознайомитись зі списком професій майбутнього та професій, що можуть стати незатребуваними на ринку праці після 5 років навчання Вашої дитини.  З свого досвіду хочу додати, що чим більше знань про різноманітні професії, тим легший вибір. Особливо корисним є  не просто почитати чим займається той чи інший спеціаліст, а й якими особистісними рисами має володіти людина(наприклад, для психолога важливою рисою є вміння розуміти емоції інших людей, тоді як для шахтаря ця риса не є ключовою), які знання мають бути в професіонала в певній галузі (щоб оцінити чи є в дитини задатки до здобуття цих знань), чи є можливість кар’єрного зростання, якщо це важливо для Вашої дитини. Все це описано в професіограмах до кожної професії. На сайті Education.ua (https://www.education.ua/ua/professions/) зібраний перелік професій за напрямками та є їх опис.
  1. Діагностика здібностей
Часто батьки наділяють своїх дітей рисами, яких насправді у них немає. Корисно звернутись до психолога освітнього закладу або будь-якого іншого, щоб він допоміг визначити сильні і слабкі сторони дитини, її здібності. І вже на основі цих знань підбирати професію. Перелік порад можна було б продовжувати, але цих цілком достатньо, щоб зрозуміти головну ідею цієї статті – що батьки, якщо вони хочуть, щоб їхня дитина була успішна у будь-якій професії, мають навчити її робити вибір, а не давати готових варіантів, які до того ж можуть бути проекцією їх власних нереалізованих бажань та суспільних переконань, за що точно Ваша дитина не скаже Вам «дякую» у майбутньому». Використовуйте свій досвід не як гарант успіху і засіб примусу, а як опору для дитини, не забуваючи, що світ змінюється і те, що було прийнято 20 років тому може не бути актуальним зараз. Тому зануртесь у світ професій разом з дитиною, будьте її провідником у світ професії, що лише освітлює дорогу для людини, яка вирішує сама куди їй йти.