Київський фестиваль технічної творчості “Creative Park”

     18 листопада у ЦНТТМ “Сфера” відбувся Київський фестиваль технічної творчості “Creative Park“. Однак, це був не лише захід, де всі охочі могли долучитися до створення власних винаходів, а й конкурс-захист проектів “Нове життя речей та предметів”

     До закладу завітали не тільки власні вихованці, а й діти з інших позашкільких навчальних закладів, зокрема ЦТТМ Дарницького району, ЦТДЮ Святошинського району, СЮТ — ЦНТТМ Дніпровського району та НВК м. Київ.

     Гостей фестивалю було достатньо. Хтось націлено йшов побачити проекти або підтримати учасників, а хтось потрапив на фестиваль випадково.

     Крім гостей та учасників також були керівники гуртків ЦНТТМ  “Сфера”, які проводили різноманітні майстер-класи. І, звісно, кожен мав свою думку про захід. Наприклад, організатор майстер-класу “Різьблення по дереву” вважає його  корисним для дітей, бо це дає стимул до праці та розвиває вдумливість. Йому сподобалось те, що гості були зацікавлені роботами учнів. На питання, чи важко це робити або ж чи займає різьблення багато часу, він відповів, що справжню роботу можна побачити в результаті, а все інше не так важливо.

     Чудова жінка, яка проводила майстер-клас з поробок із фольги, каже, що в захваті від організації фестивалю. Також рада, що так багато дітей були зацікавлені у виготовленні сувенірів. Вона запевняє, що кожна творча людина любить працювати з творчими дітьми.

     А ось керівник майстер-класу “Нове життя речей”, де діти робили посуд з пластикових пляшок, зізнається, що  зовсім не покидала свого робочого місця через велику кількість охочих. Не дивлячись на те що було важкувато, з радістю все показувала і пояснювала.

     Найбільш схвильованими були учасники фестивалю, які прийшли зі своїми проектами. Один з учасників конкурсу, Віталій, презентував роботу під назвою “Лазерний гравірувальник”. Його пристрій може лазером випалювати різноманітні малюнки на дереві, фанері, ПВП пластику, металу і так далі. Батько Олександр, який прийшов підтримати свого сина, каже, що задоволений хобі дитини. Вважає, що це підвищує зацікавленість до науки.

     А Соня, яка також прийшла зі своїм проектом “Креативні предмети побуту — дай речам другий шанс”, мабуть хвилюється більше за всіх, бо у фестивалі міського масштабу участь бере уперше.

     Та й вихованці центру “Сфера”, які були не лише гостями, а й своєрідними господарями майданчиків-майстер-класів, хвилювались і переживали не менше. Учасники гуртка “Юні Перукарі” Діана та Христина мали насичений день, бо плели зачіски всім охочим. Дівчата задоволені та не шкодують, що погодились взяти участь.

     Вадим з гуртка « Lego конструювання» демонстрував власний макет робота з Lego. Колись на основі цього макета зроблять великого робота.

     Дівчинка Віка потрапила на захід випадково — прийшла із мамою записатися на гурток, але, побачивши, що замість занять проходить фестиваль, вирішили залишитись.

     Мати двох братів Артура і Вадима, Світлана, була в захваті від майстер-класу від гуртка “Лего”. Розповідає, що вона та її сини були вражені тим, що інші діти всього за декілька хвилин зібрали з конструктору рухомий виріб.

    Підсумки конкурсу-захисту проектів підводили накрикінці заходу, після творчих та креативних презентацій позашкільних центрів.

     Кожна із номінацій конкурсу (а таких було 4) мала кілька підкатегорій, що й зумовило великі кількість охочих взяти участь, і звісно, велику кількість переможців.

 

     Отож, давайте їх привітаємо!

 

     У номінації Технічне моделювання та конструювання  в категорії Діючі механізми та пристрої з вторинної сировини перемогу отримали:

 

1 місце — Самоткан Раміс, ЦНТТМ “Сфера”; Болибок Дмитро, Дерибера Павло, Усатий Євген та Лисюк Анатолій, ЦТДЮ Святошинського району.

2 місце — Єрьомкін Віталій, ЦТТМ Дарницького району; Швець Олександр та Семиренко Володимир, ЦТДЮ Святошинського району.

3 місце — Заєць Андрій, Піддубний Тарас, Винявський Родіон, Міланець Тімур та Смоланка Віталій, ЦТТМ Дарницького району.

 

     У категорії Рухомі моделі з використання енергозберігаючих технологій перемогу здобули:

2 місце — Філоненко Вадим, Мельник Тимофій та Кобков Юрій, ЦТТМ Дарницього району.

3 місце — Довгаль Костянтин, СЮТ — ЦНТТМ  Дніпровського району.

 

     У категорії Відновлені іграшки з власним доробком та вдосконаленням кращими стали:

1 місце — Очколас Ілля та Базильчук Павло, ЦНТТМ “Сфера”

3 місце — Фітільов Ілля, ЦТТМ Дарницького району.

 

     У номінації Дизайн та естетика побуту у категорії Предмети побуту з вторинної сировини перемогли:

1 місце — Манойленко Анна, ЦТТМ Дарницького району; Федоров Тимофій, Вегера Максим та Гусаров Андрій, СЮТ — ЦНТТМ Дніпровського району.

2 місце — Мостова Марія, ЦТТМ Дарницького району; Сухомлинов Андрій, ЦТТМ Дарницького району; Марченко Анна, ЦНТТМ “Сфера”; Ніколаєнко Іван та Степаненко Даніїл, НВК Солом`янського району.

3 місце — Федотова Кіра, СЮТ — ЦНТТМ Дніпровського району.

 

     У категорії Одяг та аксесуари із нестандартних або побутових матеріалів були найкреативнішими:

1 місце — Сівоздрав Діана, НВК Солом`янського району

2 місце — Кулик Яна, ЦНТТМ “Сфера”.

 

     У категорії Суспільство і виробництво у номінації  Вироби для промисловості і сільського господарства найвдаліше свою винахідливість продемонстрували:

2 місце — Трінчер Олександр, ЦНТТМ “Сфера”

3 місце — Горленко Дмитро та Сапожник Олександр, ЦНТТМ “Сфера”

 

     У категорії Вироби для навчання та відпочинку були найкращими:

1 місце — Сатов Нікіта та Кулінський Олександр, ЦНТТМ “Сфера”; Бойко Євген та Колодюк Назарій, ЦНТТМ “Сфера”; Романенко Олександра та Горбаченко Олександра, ЦНТТМ “Сфера”

2 місце — Ніколаєва Анастасія, Придворна Вероніка, Коцюба Марія та Шапошнікова Анастасія, ЦНТТМ “Сфера”

3 місце — Таран Анастасія, Бабенко Ярослав та Гуріна Анжеліка, ЦТТМ Дарницького району.

 

     У категорії Суспільно – значущі вироби для оздоблення парків, пристосування для допомоги та захисту тварин – годівнички, тощо, перемогли:

1 місце — Надикто Борис та Срібний Валерій, ЦНТТМ “Сфера”

2 місце — Сирота Юліан, ЦНТТМ “Сфера”

3 місце — Адаменко Софія, СЮТ — ЦНТТМ Дніпровського району

 

     У номаніції Інтелектуальна творчість були найкращими:

1 місце — Дайлідоніс Леонід, ЦНТТМ “Сфера”

2 місце — Чернуха Владислав, ЦНТТМ “Сфера”

3 місце — Срібний Валерій, ЦНТТМ “Сфера”

 

     Ми пишаємось такими талановитими дітьми!

     На завершення, хочеться сказати, що всі були задоволені фестивалем “Creative Park”. Як хочеться, щоб такі заходи проходили частіше, бо це весело, цікаво і пізнавально, а головне,  на весь день заряджає позитивним настроєм.

 

    Підготували вихованці гуртка “Літературна творчість та журналістика” Дарина Кришень та Марта Сікотовська